M

M (11)

Nenad Marasović, biografija

 

Rođen je 16.lipnja 1954. godine u Zagrebu. Nakon gimnazije završava studij književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1985. godine. Potom studira na Hochschule für Angewandte Kunst u Beču. Sedamdesetih godina piše likovne kritike i recenzije u Studentskom listu. Kraće vrijeme radi u zagrebačkim revijama Start i Svijet kao ilustrator. Osim slikarstva bavi se i grafičkim dizajnom. Član je HDLU-a i Zajednice umjetnika Hrvatske.

Rudolf Marčić, biografija

 

Rođen je 21. veljače 1882. godine u Litiji, u Sloveniji, a umro je u Lovranu 13. listopada 1960. godine. Amaterski se bavio slikarstvom, izlagao u Pragu gdje je najposlije po savjetu V. Bukovca završio slikarstvo na Akademiji. Godine 1924., napustivši vojničko zvanje, sasvim se posvetio slikarstvu i nastanio na Koločepu kraj Dubrovnika. Slika marine zagasitim bojama, u tonovima i nijansama nanesenima na platno tankim namazima kista; time postiže titranje zraka i daljine. Samostalno je izlagao u Osijeku i Zagrebu.

Nikola Mašić, biografija

 

Rodio se 28. studenog 1852. godine u Otočcu, a umro je 4. lipnja 1902. godine u Zagrebu. Najprije pohađa Akademiju u Beču pa u Munchenu. Obrazovanje nastavlja i u Parizu 1878. godine na Academie Julian kod W.A. Bougueraua. Od 1884. godine radio je kao profesor crtanja, a od 1894. pa do smrti bio je upravitelj Strossmayerove galerije. Objavljivao je članke o slikarstvu u “Vijencu”. Prva faza Mašićeva rada, odraz je Minhenske škole. Tada slika mrtve prirode, pejzaže i portrete. Po odlasku u Pariz i pod utjecajem Bouguerauea počinje težnja za blistavijim koloritom i svjetlošću. Nakon putovanja po Italiji sažima svoja prijašnja iskustva na većim formatima, primjenjujući svijetliju paletu. Njegovo slikarstvo može se okarakterizirati kao idilični akademizam, a glavni motivi su seoske, uglavnom posavske idile i studije običnih ljudi, najčešće žitelja Like i Posavine. 

Antun Masle, biografija

 

Rođen je u 1. rujna 1919. godine u selu pored Dubrovnika, a umro je 20. kolovoza 1967. godine u Dubrovniku. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a od 1945. godine bio je profesor likovnog odgoja u Dubrovniku. Isprva je bio pod utjecajem ekspresionizma, a 50-ih godina počeo je slikati samosvojnim stilom, naoko bliskim dječijem slikarstvu. Gustim, reljefnim namazima boja slikao je portrete i infantilistički reducirane vedute.

Antun Mateš, biografija

 

Rođen je u Zagrebu 23. studenog 1945. godine gdje je 1969. godine diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Miljenka Stančića. Izlagao je na četrdesetak samostalnih  i više od sto skupnih izložbi u Hrvatskoj i svijetu; od Europe, Amerike, Azije, Indije, Argentine do Australije. U Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu osnovao je predmet Ilustracija i strip. Neki njegovi učenici danas su u samome svjetskom vrhu stripa i ilustracije. Pobijedio je svojim grafičkim mapama-kalendarima s motivima Zagreba i Hrvatske na najvećem svjetskom sajmu knjiga i tiskovina u Franfurtu 1996. u konkurenciji najvećih slikara XX. stoljeća, Picassa, Matissa, Warhola itd. Kao pobjednik pozvan je na milenijsku izložbu u Stuttgart 1999. godine gdje je predstavljajući Hrvatsku pobijedio u međunarodnoj konkurenciji izlagače iz Amerike, Engleske, Japana, Italije itd.

Vladimir Meglić, biografija

 

Rođen je 15. travnja 1955. godine u Donjem Pustakovcu. 1975. godine maturirao je na Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. Nakon završene škole radio je na scenografijama u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Akademiju likovnih umjetnosti upisao je 1981. godine, a diplomirao je 1986. na slikarskom odjelu u klasi profesora Josipa Biffela. Od tada djeluje kao samostalni slikar, izlažući na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, između ostalog i s Controm, neformalnom grupom stvaralaca i istomišljenika. Prvu samostalnu izložbu priredio je u njemačkome Konstanzu 1995. godine. Izveo je i radove na nekoliko sakralnih objekata.

Bane Milenković, biografija

 

Rođen je 9. kolovoza 1963. godine u Novom Sadu. 1982. godine upisao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a dipomirao je 1988. u klasi profesora Ferdinanda Kulmera. Izlagao je na više od 35 samostalnih izložbi i više od 100 skupnih izložbi. Primio je više nagrada i priznanja za svoje umjetničko stvaralaštvo.

Jerolim Miše, biografija

 

Rođen je u Splitu 25. rujna 1890. godine, a umro je 14. rujna 1970. godine u Splitu. Bio je hrvatski slikar poznat po svom opusu slika razuzdanih tema i mrtvih priroda. Jerolim Miše je nakon školovanja u rodnome Splitu, započeo studij na tadašnjoj Privremenoj višoj školi za umjetnost i obrt u Zagrebu 1910.-11. Vrlo je brzo izbačen s Akademije zbog kritike objavljene u listu Zvono, u kojoj je napao svog profesora Mencija Clementa Crnčića. Studij je nastavio u Rimu na Instituto di Belle Arti, potom odlazi na Akademiju u Firencu i nastavlja studij 1913.-14. Nakon toga 1922. provodi na studijskom putovanju po Munchenu, Berlinu i Dresdenu gdje se upoznaje sa starim majstorima, ali i Cezanneovim slikarstvom. Potom u dva navrata ide u Pariz koji na njega presudno djeluje i ondje likovno sazrijeva. Od 1917.-1937. radio kao srednjoškolski profesor u Krapini, Slavonskom Brodu i Zagrebu. Od 1937. predaje na Umjetničkoj akademiji u Beogradu, da bi se 1941. vratio u zagreb, gdje od 1943. predaje na Akademiji likovnih umjetnosti, na kojoj će raditi do umirovljenja 1961. godine. Prvu samostalnu izložbu priredio je u Splitu 1914., potom je izlagao s Grupom nezavisnih, zatim sa Grupom četvorice. Izlagao je na kolektivnim jugoslavenskim izložbama u Parizu, Londonu. Samostalne izložbe priredio je u Splitu, Slavonskom Brodu, Rijeci, Zadru i Beogradu. Trajno će ostati upamćen po svojim ekspresionističkim portretima, slikama pijanki i brojnim mrtvim prirodama.

Hrvoje Mitrov, biografija

 

Rođen je 1972. godine u Karlovcu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Đure Sedera. Predavao je crtanje i crtanje akta 2000./ 2001. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, Sveučilišta u Mostaru, u zvanju višeg asistenta. Studijski je boravio u Londonu i Parizu. Do sad je izlagao na dvedesetak samostalnih i tridesetak skupnih izložbi. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Upisao je doktorski studij slikarstva 2007.godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu kao samostalni umjetnik. 

Omer Mujadžić, biografija

 

Rođen je u Bosanskoj Gradiški 1903. godine, a umro je u Zagrebu 1993. godine. Studirao je na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu, a diplomirao je 1924. Nastavlja studije 1925.-26. na Ecole des Beaux-Arts u Parizu. Likovni je suradnik Arheološkog muzeja u Zagrebu, a od 1931. profesor na Akademiji likovnih umjetnosti . Mujadžićeva pariška faza odaje utjecaj sredine i vremena - ekspresionističke inspiracije s nekim elementima kubizma. U tom smislu se Mujadžić razvija i prvih godina boravka u domovini. Postepenim izgrađivanjem svoje likovne fizionomije nalazi pravu orijentaciju: portret, intimni genre, figuralnu kompoziciju i mrtvu prirodu. Od naglašenih kontrasta boja prelazi u tonski tretman s nekoliko koloristički istaknutih žarišta. Pastoznost zamjenjuje rad laganim lazurama koje daju Mujadžićevim slikama osnovnu intonaciju: mekoću i toplu atmosferu interijera. na svoj specifičan način ostvaruje pejzaže iz dalmacije i Hrvatskog Primorja, dajući im ugodan osjećaj lišen svake patetike. Pejzaži s Jadrana, okolica Zagreba i reminiscencije na mladost u muslimanskom ambijentu, sve su to popratne pojave Mujadžićeve glavne tematike. U svom stvaranju ističe se i kao suptilan i nadaren crtač.

Edo Murtić, biografija

 

Rođen je 4. svibnja 1921. godine, a umro je 2. siječnja 2005. godine u Zagrebu. Bio je hrvatski slikar, grafički dizajner, kazalični scenograf i akademik. Rođen je u Velikoj Pisanici kraj Bjelovara. Njegova se obitelj 1925. godine seli u Zagreb, gdje polazi osnovnu i srednju školu. Studirao je na Akademiji primijenjene umjetnosti. Profesori su mu bili Petar Dobrović i Ljubo Babić. Prvu samostalnu izložbu imao je 1935. u Zagrebu. Od 1941. sudjeluje u II. svjetskom ratu, a 1943. se uključuje u pokret otpora protiv fašista. Puno je putovao u inozemstvo, posebno Francusku, SAD i Italiju. Njegovi radovi dobili su međunarodna priznanja. Ostvario je 150 samostalnih i oko 300 skupnih izložbi na svim kontinentima. Djela mu se nalaze u privatnim i javnim zbirkama po čitavom svijetu. Radio je i kazališnu scenografiju, murale i mozaike. Bio je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Hrvatskog helšinskog odbora. Uglavnom je živio u Zagrebu i Vrsaru. Proglašen je počasnim građaninom grada Bjelovara.