C

C (3)

Menci Clement Crnčić, biografija

 

Rođen je 3. travnja 1865 u Brucku na Muri, a umro je u Zagrebu 9. studenog 1930. godine. Slikarstvo studira na Akademiji u Beču od 1882 do 1884. godine. Od 1886. do 1887. slikar je kazališnih dekoracija u Coburgu. Studij potom nastavlja u Munchenu kod profesora N. Gysisa. Kratko je vrijeme učitelj slikanja na Obrtnoj školi u Zagrebu, potom dobiva 1894. preporukom I. Kršnjavoga stipendiju za studij grafike na Akademiji u Beču kod prof. W. Ungera. Godine 1895.-97. živi u Beču i Lovranu, potom stalno u Lovranu do 1900. kada odlazi u Zagreb. U Zagrebu zajedno sa Čikošem Sesijom otvara privatnu slikarsku školu koja prerasta u Višu školu za umjetnost i umjetni obrt a zatim u Akademiju. Postaje član JAZU 1919. Crnčićeve zasluge za razvoj hrvatske umjetnosti imaju ogroman značaj, prvi je počeo slikati marine a s njim započinje i razvoj moderne hrvatske grafike. Studije, crteži i portreti iz najranijeg razdoblja pod utjecajem su realizma muchenske škole; o tome govori osjetljivost pri promatranju ljudskoga tijela i lica te tonsko modeliranje slike. Poslije pod utjecajem zagrebačke škole paleta mu postaje otvorenija, namaz pastozniji. Bio je također izvrstan pejzažist, slikajući najviše primorje, Istru i okolicu Novog Vinodolskog.

Dragica Cvek Jordan, biografija

 

Rođena je 1940. godine u Trnavi. 1961. godine upisuje ALU i te se iste godine udaje sa Vasilija Jordana također poznatog akademskog slikara. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1964. godine u klasi profesora Miljenka Stančića. Najčešći motivi slikarstva D.C.J su nježni djevičanski ženski likovi. To su djevojčice u mornarskim haljinicama ili nevjeste u bijelim, lepršavim vjenčanicama u nekim irealno bijelim prostorima. Imala je brojne izložne od kojih prvu samostalnu 1968. godine u Zagrebu i Salonu HDLU. Već sljedeće godine imala je izložbu u Bruxellesu. Poslije toga imala je brojne samostalne i skupne izložbe.

Mato Celestin Medović, biografija

 

Rođen je na Pelješcu 17. studenog 1857. godine, a umro je u Sarajevu 20. siječnja 1920. godine. U mladosti se zaredio i počeo pripremati za svećenički poziv u franjevačkom samostanu Male braće u Dubrovniku. Ubrzo je zahvaljujući otkrivenom talentu za slikartsvo poslan u Rim na usavršavanje. Studij slikarstva nastavio je na Akademiji u Munchenu gdje je prihvatio utjecaj dekorativnog povijesnog slikarstva odnosno kompoziciju, izražajni stil i skalu boja akademskog slikarstva s kraja 19. stoljeća. U izradi portreta i likova svetaca dostigao je visoku kvalitetu realističke interpretacije. Nakon kraćeg boravka u Dubrovniku i zatražene sekularizacije, odlazi u Zagreb i pridružuje se krugu oko uglednog dubrovačkog slikara Vlahe Bukovca. Pod njegovim utjecajem je naslikao velike povijesne kompozicije u zgradi Odjela za bogoštovlje i nastavu u Opatičkoj 10 u Zagrebu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata Nijemci su spalili Kunu i tada je izgorjela njegova kuća s vrijednim slikama.