G

G (3)

Vilko Gecan, biografija

 

Rođen je 1894. godine u Kuželju, blizu Broda na Kupi. 1899. putuje s roditeljima u Australiju, ali se vraća 1902. godine. Krenuo je u školu u Karlovcu pa zatim u Glogovnici, Zagrebu i Dubici a od 1910. godine krenuo je u gimnaziju u Banja Luci gdje je i upoznao Milivoja Uzelca s kojim je razvio snažno prijateljstvo koje je trajalo do kraja njegova života. 1912-1913 obojica su pohađali privatnu školu Tomislava Krizmana u zagrebu. U jesen 1913. Gecan se preselio u Munchen gdje je pohađao Akademiju umjetnosti te Heymannovu privantu slikarsku školu. Na početku I. Svjetskog rata biva zatočen te je do samog njegovog kraja bio u zatvorskom kampusu na Siciliji. 1912. godine otišao je u Prag sa Milivojem Uzelcem, te je te iste godine imao izložbu u Zagrebu te kasnije kao dio Grupe četvorice zajedno sa Trepšeom, Uzelcem i Varlajem. 1924. godine odlazi u New York , ondje ostaje sve do 1928. godine. 1931. godine Gecan je počeo osjećati prve simptome Parkinsonove bolesti s posljedicom toga nemogućnosti uporabe desne ruke što mu je znatno otežavalo slikanje. 1967 godine dobio je nagradu Vladimir Nazor za životno djelo. Umro je 1973. godine u Zagrebu.

Oton Gliha, biografija

 

Rođen je u Črnomelju 21. svibnja 1914. godine, a umro je u Zagrebu 19. lipnja 1999. godine. Diplomirao je na Likovnoj akademiji u Zagrebu 1937. u klasi profesora Omera Mujadžića, Ljube Babića i Marina Tartaglie. Potom se usavršavao u Parizu 1938./39. te je tad ujedno i prvi put izlagao na izložbi '' Pola stoljeća hrvtaske umjetnosti''. Studijski boravi u Italiji 1952. godine, a zatim ima samostalne izložbe u Zagrebu, Rijeci, Beogradu, Ohridu, Sarajevu, Sao Paolu, Veneciji, Torinu itd. Dva puta je izabran da izlaže na Venecijanskom bijenalu. Slikao je pejzaže, portrete, mrtve prirode, a univerzalno je prepoznatljiv po svojim gromačama. Svojim je uvjerljivim izričajem postao dio europske povijesti umjetsnoti XX. stoljeća. Gromače se nalaze u brojnim privatnim zbirkama i muzejima, u zemlji i inozemstvu. Zastupljen je u antologijama svjetskog slikarstva.

Boris Guina, biografija

 

Rođen je 1959. godine u Zagrebu. Upisuje studij slikarstva na The North London Polytechnic University, The Fine Arts Course gdje je diplomirao 1986. godine. Nakon toga se vraća u Zagreb te se, uz slikarstvo, bavi uređenjem interijera. 1992. i 1993. godine boravi i radi u Beču. Izlagao je na skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu te je dobitnik međunarodne nagrade Premio Lissone 2003. Živi i radi u Zagrebu.