N

N (5)

Sofija Naletilić Penavuša, biografija

 

Rođena je u Mokrom 1913. godine, a umrla 22. lipnja 1994. u Širokom Brijegu, dva mjeseca prije međunarodnog priznanja na svjetskom trijenalu naivne umjetnosti Insita 94 u Bratislavi. Sofija Naletilić, poznata kao baka (baba) Penavuša. Nadimak Penavuša dobila je po svojem djevojačkom prezimenu Penavić. Sofija Naletilić bila je samouka kiparica – nije polazila nikakve umjetničke škole ni kreativne tečajeve. Rezbarenjem se počela baviti sasvim slučajno u 64. godini, nakon što ju je unuk zamolio za pomoć u izradi skulpture ptice za domaću zadaću. Baka je uzela trešnjevo drvo i turpiju i istesala unuku kokoš. Nakon toga su joj se i druga djeca počela obraćati za pomoć. Tako se rodila bakina ljubav prema rezbarenju. Nakon što bi izrezbarila skulpturu, baka bi bojala drvo temperom te je zatim premazivala lakom. Tijekom svoje umjetničke karijere izradila je nekoliko tisuća drvenih skulptura – drvljača, kako ih je baka voljela nazivati. Radila je svakoga dana, osim nedjeljom i blagdanom, u sinovljevoj garaži koju je pretvorila u atelje. Nedugo nakon toga otkriva ju književnik i likovni kritičar Dubravko Horvatić te 1982. godine prvi put samostalno izlaže u Zagrebu. Izlagala je na dvadesetak samostalnih i na većem brojem grupnih izložaba. Na svjetskom trijenalu naivne umjetnosti Insita 94 u Slovačkoj narodnoj galeriji u Bratislavi 1994. godine, dobila je Grand Prix međunarodnog žirija. Zaslužena nagrada joj je omogućila samostalnu izložbu 1997. godine u Slovačkoj narodnoj galeriji u Bratislavi.

Vera Nikolić, biografija

 

Vera Nikolić Podrinska rođena je u Zagrebu 8. lipnja 1886., gdje je i umrla 28. ožujka 1972., bila je hrvatska slikarica i barunica. Kćerka hrvatskog podbana Vladimira baruna Nikolića i majke Elle, r. barunice Scotti. Vera kod nas predstavlja posljednji poznati primjer tradicije u načinu likovnog školovanja u 19. stoljeću., po kojem talentirana djevojčica imućnih roditelja nije išla u slikarsku školu, već je ta škola "dolazila" k njoj. Naime, rijetki roditelji su mogli plaćati dolazak najistaknutijim likovnim pedagozima. Kasnije prolazi i institucionalno likovno obrazovanje. Kod Otona Ivekovića (1900.), Kod Andrea Lhotea ( Pariz,1926./1927.), kod Lea Juneka u Parizu; Privremena viša škola za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu (1910.-1914), Academie Julian (Pariz,1925.). Imovinsko stanje joj dozvoljava da mnogo putuje po svijetu i kopira stare majstore po poznatim galerijama. Na obiteljskom imanju na Prekrižju, bavi se i fotografijom, a kad joj je 1933. godine umro otac, vješto vodi veliko gospodarstvo o čemu svjedoče diplome gospodarskih izložbi pred Drugi svjetski rat. K tomu je u Novom Vinodolskom 1939. godine izgradila vilu u kojoj će kao gosti, sve do njene smrti, boraviti mnogi istaknuti umjetnici. Od prve samostalne izložbe 1917. god., kad je sav utržak dala za ratnu siročad, sve do potresom postradalih u Skoplju 1963., ističe se kao dobrotvorka.

Krešimir Nikšić, biografija

 

Rođen je u Zagrebu 1961. godine. Maturirao je u Centru za kulturu i umjetnost u Zagrebu. Slikarstvo Krešimira Nikšića kontinuirano počinje od njegove devetnaeste godine. Privatno je polazio školu slikanja Dine Trtovca, a nakon toga je diplomirao na ''College for visual arts'' u Ljubljani. Nakon toga upisuje postdiplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti. Izlagao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u Zagrebu, Rijeci, Puli, Beču, Parizu itd. Dobitnik je I. nagrade za slikarstvo na 13. Biennalu Internazionale Art Del Friulli Giulia (2002.)

Stipe Nobilo, biografija

 

Rođen je 23. rujna 1945. godine u Lumbardi na otoku Korčuli. Pedagošku akademiju, likovni smjer, završio je u Splitu u klasi prof. Ante Kaštelančića. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1971. godine u klasi prof. Šime Perića. Živi i radi u Lumbardi na otoku Korčuli. Stipe Nobilo je slikar izrazito kolorističkog nadahnuća. Kao temeljnu i stalnu temu svakako vidimo, krajolik njegove rodne Lumbarde i otoka Korčule. Mediteransko ozračje otoka Korčule ishodište je i poticaj Nobilovu slikarstvu. Brnistra, masline, vinogradi, čempresi, polja i vale, plavetnilo mora i neba, najčešći su i, čini se, trajni motivi u Nobilovu slikartstvu. Samostalno je izlagao u Korčuli, Zagrebu, Beču, Banja Luci, Orebiću, Vinkovcima, Splitu, Dubrovniku, Šibeniku, Cresu, Omišu, New Yorku itd.

Zoltan Novak, biografija

 

Rođen je 19. ožujka 1963. u Zagrebu. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti gdje je diplomirao 1997. godine u klasi profesora Zlatka Kauzlarića Atača. Od 1998. član je HDLU-a i HSZU-a, a od 2006. član je Matice Hrvatske. Bio je dragovoljac Domovinskog rata za što je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, dok je za iznimnu djelatnost u kulturi odlikovan Redom Danice Hrvtaske s likom Marka Marulića. Od 2004. predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlaže na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu (Rim, Pariz, Munchen, New York, Berlin). Dobitnik je nekoliko nagrada. Djela mu se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama uključujući fundus; Moderne galerije, Muzeja za umjetnost i obrt i Muzeja grada Vukovara.